Tour de Pyrenees

Sitter nu på väg mot Norge efter att ha varit på en liten turnée med start förra veckan i Frankrike och Spanien. Vi startade i Lourdes och tävlingen som skulle köras hette Tour de Pyrenees, ett lopp där jag förra året var 4a på en etapp och i sammandraget inför sista berget, där jag punkterade i roten och fick se mina chanser försvinna. Så i år var jag ute efter revansch! Men efter drygt en vecka på antibiotika och med mestadels lätt träning så visste jag inte hur kroppen skulle reagera.
Efter en offensiv start på första etappen så kände jag att det kändes betydligt bättre än förra veckan i Frankrike. Vi fick med 2 man i utbrytning och det såg länge ut som de skulle hålla hela vägen in i mål, men efter hårdkörning i några backar närmade vi oss och kom ikapp dem med några kilometer kvar. Klungan hade decimerats till ca 50 st och då Roy Hegreberg var med så visste vi att det var ett bra läge inför spurten. Jag drog igång med 1km kvar och körde in till sista ”shikanen” med ca 350m till mål, därifrån klarade sig Roy fint och vann etappen!
Etapp 2 var den värsta bergsetapp jag någonsin kört, med 3st lååååånga klättringar varav Col de Tourmalet var den lättaste av dem (upp till drygt 2000m…). Vår taktik att få mig och Christofer i utbrytning fungerade perfekt och vi bildade en 15man grupp efter 15km, så jag fick en bra resa fram till backarna. Jag visste att ett par av de bästa cyklisterna i racet också var med i gruppen så vi satte hög fart i Tourmalet och på toppen var vi endast 4 kvar. Vi höll hela tiden ett avstånd på 2-3min till klungan som nu var endast 15-20st. Dagens andra klättring var även den riktigt hård men vi höll fortsatt ett bra tempo och hade samma avstånd till klungan. Sista berget hade målet på toppen och enligt profilen skulle detta vara lättast av de tre. Men jag började ana oråd när vi körde allt för länge nere i dalen och inte uppför. Så när backen började med 10km kvar så hade vi ca 800 höjdmeter kvar att klättra… Jag var riktigt sliten och orkade inte hitta någon rytm uppför. Anledningen var, förutom trötthet efter en lång dag, lite magproblem som gjorde att jag ätit för lite så fick jag se mig slagen. Jag kom upp som 17e man och tappade 8min (!) på min utbrytarkollega…
Trots en genomklappning på slutet så fick jag köra i Bergströjan nästa dag. En etapp där vi efter 40min hade 50 i snitt… Efter att en grupp äntligen gått iväg och lite andrum i klungan så var det dags för dagens stora berg, det var en lugn start på det och efter halva backen var nästan hela klungan intakt. Men sedan började benen skrika mer och mer, med 3-4 km till toppen var jag så sliten att jag tänkte att nu måste jag släppa ner lite, så jag kollade bakåt för första gången på några km och fick se att vi bara var 8-9 man i gruppen… Så benen var inte så dåliga ändå! Vi kom upp till toppen och halvvägs utför blev det attacker igen och jag fick med mig några man i en grupp som ganska snabbt anslöt till den tidigare utbrytningen. Väl där hade vi fortsatt bra samarbete och drygade ut avståndet till den jagande klungan (med ledartröjan). 40km innan mål var det en seg backe och redan där började attackerna i gruppen, det var ett riktigt lotteri med attacker till höger och vänster och med 7-8km kvar missade jag en bra grupp med tre man som snabbt fick tid. In i målbacken som var 800m hade de 40s och jag satsade allt för att komma ikapp någon av dem, men hann inte riktigt upp och jag hamnade på 4e plats på etappen.
Sista etappen var varm (34-35) och fartfylld och laget körde mycket bra på attackerna i början, vi fick med Filip Eidsheim i gruppen som tillslut kom iväg. I klungan jobbade några Franska lag men de körde inte tillräckligt fort så gruppen höll in i mål. Filip skötte sig exemplariskt och tog lagets andra seger i loppet!
Det blev en alltså en väldigt lyckad tur för laget och personligen är jag ganska nöjd med tanke på att jag varit tveksam till att åka ner och köra på grund av infektionen jag haft under senaste veckorna. Men det verkar ju gå bra ändå och jag satsar på att hitta storformen till Poitou-Charantes om 10 dagar.

Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2010-08-12, 11:08
Uppdaterad 2010-08-12, 11:08

Michael

Snabbfakta
Namn: Michael Stevenson
Födelsedag: 1984 07 10
Födelsestad: Säffle (Karlstad)
E-mail: micke (a) stevenson.se
Längd: 187cm
Vikt: 72-74 kg
Maxpuls: 186
Vilopuls: ca 32-34

Team

Concordia Forsikring Riwal
We started up in 2009, and that makes us Denmark’s second oldest Continental Team.
Our goal for 2013 is to be among the three best cycle teams in Scandinavia. Läs mer


Site by Askås.